RECITAL LJUBAVNE POEZIJE ‘ŽELJKA BOC’

Piše: Željko SAKIĆ

MARIJA BISTRICA – Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica i ove godine organizira Recital ljubavne poezije ‘Željka Boc’, koji će se, kao i svake godine, održati 14. veljače.

Na ovogodišnji 16. po redu recital pristiglo je 313 pjesama od 74 autora. Stručni sud u sastavu Zrinka Jelaska, Vesna Svaguša i Enes Kišević i ove je godine izabrao najuspješnije radove. Kao i svake godine, o jednoj nagradi odlučit će i publika. Interpretatori su i ove godine Rosanda Tometić i Dubravko Sidor, a glazbena gošća Divna Šimatović.

Recital ljubavne poezije „Željka Boc” pokrenut je 2004. godine, kao spomen na nesretnim slučajem stradalu pjesnikinju i voditeljicu Radija Marija Bistrica Željku Boc.

Recital ljubavne poezije „Željka Boc” natjecateljskog je karaktera, tematski je vezan uz ljubavnu poeziju i već je prve godine održavanja naišao na velik odaziv autora iz cijele Hrvatske. Tom prigodom tiska se zbornik odabranih pjesama pod nazivom „Hod se nastavlja” (koje odabire Stručni ocjenjivački sud), organizira se večer poezije na kojoj poznati interpretatori recitiraju pjesme, a najboljim pjesmama dodjeljuju se nagrade (prva, druga, treća i nagrada publike); program je također upotpunjen nastupom poznatih glazbenika.

Tijekom proteklih deset godina smjenjivali su se u stručnim sudovima različiti ocjenjivači, unoseći svatko od njih u svoje čitanje poezije, osim stručnosti, i svoja najintimnija životna iskustva i osobne poetičke afinitete. Svih ovih godina pjesme su čitali i ocjenjivali Julijana Matanović, Ludwig Bauer, Stanka Pavuna, Darko Ciglenečki, Petra Ivić, Đuka Francuz, Željko Pavičić, Nada Babić, Mirko Kovačević, Maja Gjerek, Dubravka Težak,. U prosudbenim povjerenstvima od prvog je recitala Željkin najvjerniji čitatelj i promicatelj, osvjedočeni zaljubljenik u njezinu poeziju, pjesnik Enes Kišević. Vjerujemo da bi a Željka bila ponosna što njezini stihovi imaju takvoga zagovaratelja i poklonika. Prepuštajući počesto kavalirski predsjedavanje prosudbenom komisijom ili novim članovima (Kovačević, Bauer) ili uvaženim damama (Matanović, Težak), Enes Kišević iskreno, od srca radi za dobrobit ove manifestacije

Završnica recitala održat će se u Domu kulture u Mariji Bistrici, s početkom u 18 sati.

Leave a Reply